At lave en søgeordsanalyse er en fundamental proces inden for søgemaskineoptimering (SEO) og online markedsføring. Du får ikke bare en forståelse for, hvilke ord eller fraser dine (potentielle) kunder bruger, når de søger efter information, produkter eller services som dine online – du får også en indblik i den bagvedliggende kunderejse, så du kan målrette dit indhold.
Det kan virke som et omfattende projekt at lave en søgeordsanalyse, men når du forstår vigtigheden af at kende de rette søgeord, giver arbejdet mening. Personligt elsker jeg denne del af processen, for søgeordsanalysen viser nøjagtig, hvor du kan sætte ind, hvis du gerne vil tiltrække mere organisk trafik.
De indsigter, du kan hive ud af søgeordsanalysen, kan du omsætte til optimeret indhold på din hjemmeside, hvilket forbedrer synligheden i søgemaskinerne. Samtidig giver en veludført søgeordsanalyse dig mulighed for at udforme mere målrettede og effektive Ads-annoncer, der resonerer med målgruppens behov og ønsker.
Arbejdet kan ikke klares på 5 minutter, men jeg lover dig, at de ressourcer, du investerer i at lave en søgeordsanalyse, er det hele værd. Der er forskellige måder at gribe arbejdet an på, og der findes mange forskellige SEO-værktøjer derude. Jeg kan ikke komme omkring dem alle (jeg kender ikke dem alle), så i stedet vil jeg gennemgå, hvordan jeg selv udarbejder en søgeordsanalyse og give mit bedste bud på, hvordan du kan gøre det på egen hånd.
Har du spørgsmål til artiklen her, eller ønsker du at få hjælp til at udarbejde en søgeordsanalyse, så kontakt mig gerne via min kontaktformular.
Hvad skal du bruge analysen til?
Inden du udarbejder din søgeordsanalyse, kan du med fordel overveje, hvad du skal bruge den til. Formålet er med til at afgøre, hvilke søgeord der er mest relevante for dig og din virksomhed – der er nemlig stor forskel på, om søgeordsanalysen skal bruges til at lægge en contentplan, eller om den skal forbedre webshoppens placering på specifikke produkter.
Vær desuden opmærksom på, at søgeordsanalysen kun er en del af puslespillet. Det er ikke nok at samle en lang liste af potentielle søgeord; du skal også forstå, hvordan ordene relaterer sig til dine kunders behov og adfærd. Ved at kombinere søgeordsdata med indsigt fra værktøjer som Google Analytics kan du få et mere nuanceret billede af, hvordan dine potentielle kunder tænker og handler.
Jeg kommer nærmere ind på segmentering og prioritering af søgeordene senere, men hav formålet i baghovedet, når du går i gang.
Hvordan laver man en søgeordsanalyse?
SEO-værktøjer
Lad os starte med at kigge på de forskellige SEO-værktøjer, du kan tage i brug. Her nærmer vi os en form for religion, hvor nogle sværger til et værktøj, mens andre vil gå i døden for deres overbevisning (måske ikke bogstaveligt, men jeg er sikker på, du forstår pointen). Nogle af værktøjerne koster penge, andre er gratis.
Jeg arbejder primært med:
-
- Ahrefs (betalt)
- Eye10 (betalt)
- Google Keyword Planner (gratis)
Derudover kan du overveje:
-
- Storybase (betalt)
- Morningscore (betalt)
I denne guide bruger jeg Ahrefs, Eye10 og Google Keyword Planner, da det også er de værktøjer, jeg bruger i min hverdag. Har du kun brug for værktøjerne for en kort periode, er der flere, der tilbyder en gratis prøveperiode, eller at du kan nøjes med at købe adgang for en enkelt måned. Alternativt kommer du langt med Googles Keyword Planner, hvis du kun lige er startet. Men… vil du helt i mål, kommer du nok ikke uden om Ahrefs eller tilsvarende.
Og hey… du må i øvrigt ikke glemme, at Google i sig selv er et ret godt værktøj til søgeordsanalyse. I nedenstående eksempel har jeg søgt på ”damecykel”, scrollet ned i bunden af søgeresultaterne og her præsenterer Google mig så for relaterede søgeord.
Og faktisk er det ikke det eneste, Google giver væk helt gratis; klikker du på billeder, dukker endnu en linje op med relaterede søgninger, der giver et godt indblik i, hvad Google kæder sammen med dit søgeord.
Kortlægning af søgeord
Den første og mest omfattende del af søgeordsanalysen handler om at indsamle og kategorisere samtlige søgeord, der har relation til dit produkt eller din ydelse.
Kortlægningen tager udgangspunkt i noget konkret. For eksempel “cykler”. Men cykler er et vidt begreb – der er mange forskellige slags – og derfor skal du nu i gang med at undersøge, hvilke søgeord der relaterer sig til “cykler” og ikke mindst hvilke af dem, der er relevante for dig.
Til det bruger jeg Google Keyword Planner, Ahrefs og Eye10.
Google Keyword Planner
Med de relevante værktøjer på plads er næste skridt at kortlægge samtlige søgeord, der har relation til det, du gerne vil sælge og/eller findes på. Sælger du cykler, og er det din landingsside for damecykler, du gerne vil optimere, er dit udgangspunkt ”damecykler”.
Herunder har jeg indtastet ”damecykel” i Keyword Planner, og som du kan se, skorter det ikke på relaterede søgeord.
Sælger du et nicheprodukt, er der muligvis kun få søgninger, men ofte vil du opleve, at listen er lang. Meget lang. Den kan let indeholde flere hundrede søgeord, og derfor er det vigtigt at holde formålet og ikke mindst dit produkt for øje. Sælger du nye damecykler i high end-segmentet, er ”billig damecykel” og ”brugt damecykel” eksempler på søgeord, der ikke er relevante for dig.
De søgeord, du vil gemme, kan du vinge af med et flueben, hvorefter du kan føje dem til søgeordsplanen og downloade dem samlet efterfølgende.
Ahrefs
Et af mine yndlingsværktøjer til søgeordsanalyse er Ahrefs.com. I skrivende stund koster det $129/måned for den mindste version, men hvis du er heldig, kan du få en gratis prøveperiode.
Ahrefs gør det muligt af afsøge alle kringelkroge af et søgeord såvel som relaterede søgeord, og du får desuden et lidt tydeligere estimat på antallet af månedlige søgninger end i Keyword Planner (om end det indimellem skal tages med et gran salt).
Hvis vi forsætter ud af sporet med damecykler, indsætter du blot ”damecykel” i Ahrefs Keyword Explorer, tjekker, at den er indstillet til Danmark og klikker søg. Og vupti… her får du ikke bare en liste over søgeord, men også en liste med relaterede søgeord såvel som longtail søgeord, der ofte kan bruges til eksempelvis blogindlæg.
Som med Google Keyword Planner kan du krydse af i boksen til venstre, tilføje de relevante søgeord til en liste og downloade dem samlet til sidst.
En af de virkelig fede ting ved Ahrefs er desuden, at du også får et overblik over konkurrenterne; du kan se, hvem der rangerer bedst på dit ønskede søgeord og dykke ned i, hvad de gør. Og så selvfølgelig gøre det endnu bedre.
Eye10
Nu vi er ved konkurrenter, er det passende at finde mit sidste og ofte anvendte SEO-værktøj frem; nemlig Eye10.io. Det er et forholdsvis nyt program, men det er væsentligt billigere end Ahrefs og fungerer mindst lige så godt, når man har lært det at kende.
Det, jeg er særligt vild med i Eye10, er den suveræne konkurrentanalyse. Listen over SEO-konkurrenter er overskuelig og let at forstå, og du kan i samme billede se, hvor mange ord top 3 (ja, helt op til top 20, faktisk) har på den rankerede side, de respektive siders søgeordsdensitet samt hvor mange eksterne links siden har – sammen med en masse andet lækkert.
Der er ikke ting i Eye10, som du ikke også finder i Ahrefs, men de var hurtigere til det med antallet af ord, og det var det, jeg faldt for. Samtidig synes jeg, det er langt mere overskueligt at lave en konkurrentanalyse i Eye10 end i Ahrefs, og eftersom jeg har vænnet mig til at bruge programmet, stopper jeg nok ikke igen.
Og så er der jo også den lille ting, at det altid er rart at tjekke de primære søgeord flere forskellige steder for at sikre sig, at de forskellige systemer taler sandt (eller så sandt som muligt, i hvert fald).
Hvilke søgeord skal jeg vælge?
Én ting er, at du med ovenstående værktøjer kan lave en grundig søgeordsanalyse og i den grad få en forståelse for, hvad dine (kommende) kunder søger på, når de leder efter produkter eller services som dine. Noget andet er, hvordan du udvælger dem, du skal fokusere på.
Du kan ikke gætte eller vælge tilfældigt. Eller. Det kan du selvfølgelig godt, men det er ikke den bedste måde at gribe det an på. Du kan heller ikke gå efter alle søgeord på én gang (medmindre du har et ualmindeligt stort budget mærket “SEO”.
Hvad gør du så – hvordan vælger du?
Jeg anbefaler, at du tager et strategisk kig på to ting:
-
- Hvilke produkter/ydelser er vigtige for dig at rangere på?
- Hvordan er konkurrencen på de respektive søgeord?
Har du flere forskellige produkter på hylderne, kan du med fordel vælge nogle ud, du vil sætte fokus på i første omgang. Hvis vi bliver i cykelsegmentet, så skal du ikke sprede din indsats ud over “damecykel”, “herrecykel”, “børnecykel”, “mountainbike”, “citybike”, “ladcykel”, “elcykel”, “kildemoes”, “raleigh”, etc. på én gang. Find ud af, hvor du ønsker at tiltrække mere trafik, og læg indsatsen der i første omgang – og trøst dig med, at Google vurderer din hjemmeside på baggrund af AL indhold. Derfor vil optimering af landings- og kategorisider også påvirke den samlede værdi.
Derudover er der konkurrencen. “Damecykel” er et vidt begreb, og har du en lille og ukendt cykelforretning i udkantsdanmark, vil du opdage, at de store kæder allerede har godt fat i et ord som “damecykel”. Så kig godt efter. Ikke alle søgeord er skabt lige; nogle er overmættede med konkurrence, mens andre er skjulte perler, der venter på at blive opdaget (af dig).
Forstå de forskellige metrics
Medmindre du begår dig i en branche med lav konkurrence og kun har et meget lille udvalg af produkter i forretningen, så vil jeg vove at påstå, at du på dette tidspunkt i din søgeordsanalyse stadig har virkelig mange ord på din liste.
Indtil nu har vi kun kigget på selve ordet, og jeg har meget kort nævnt ord som konkurrentanalyse, antal ord og eksterne links. Men der er meget mere i det end det. Inden du begynder den endelige segmentering af dine søgeord, er det nødvendigt at forstå de forskellige metrics; de er nemlig med til at afgøre, hvor attraktivt et søgeord er sammenlignet med andre.
Du kan skelne mellem kvantitative og kvalitative metrics. De første har en talmæssig værd, mens de sidste er baseret på din forståelse af målgruppen.
Kvantitative metrics
-
- Volumen: Det gennemsnitlige antal søgninger per måned
- Keyword Difficulty: Den snaslåede konkurrence på søgeordet fra 1.100 (hvor 100 er højest konkurrence)
- Clicks: Det samlede antal klik pr. måned for et givent søgeord
- Eksterne links: Det antal links og domæner der peger på konkurrentens side
Der er flere kvantitative metrics end ovenstående, men det er dem, jeg arbejder med, når jeg laver en søgeordsanalyse med henblik på SEO.
Kvalitative metrics:
Af kvalitative metrics kan nævnes konverteringsparathed. Det er et begreb, der dækker over, hvor tæt brugeren er på at være klar til at handle. Hvis vi springer tilbage til eksemplet med damecykler, så er der forskel på, om en bruger søger på “damecykel” eller på “damecykel raleigh 28 tommer sort”.
Sidstnævnte er tættere på at købsbeslutningen end førstnævnte, ligesom en person, der søger på “Hvilken damecykel skal jeg vælge” kun lige er gået i gang med sin research.
Og apropos søgeintention; her er vi tilbage ved formålet, som jeg nævnte i begyndelse af artiklen. For hvad er formålet med din søgeordsanalyse? Ønsker du at tiltrække organisk trafik og positionere dig som thought leader eller ekspert inden for dit område, ja, så kan “Hvilken damecykel skal jeg vælge” være et godt bud på et søgeord med stor værdi for dig. Drømmer du derimod om at ramme købsparate brugere, så kan mere specifikke produktorienterede søgeord være mere relevante.
Segmentering og implementering af søgeord
Når du er kommet hertil i din søgeordsanalyse, sidder du med en omfattende liste over søgeord, der er udvalgt på baggrund af en lang række overvejelser. Hvis du ikke allerede har gjort det, anbefaler jeg, at du giver de enkelte søgeord en score fra 1-5; en afspejling af søgeordenes vigtighed og relevans i forhold til din virksomhed og dens produkter eller ydelser.
Med det på plads er du klar til den afgørende fase. Det er her, du organiserer søgeordene, så du kan bruge dem mest hensigtsmæssigt.
Segmentering
For at få det optimale udbytte af dine søgeordsanalyse kan du med fordel inddele dine søgeord i relevante kategorier. Det sikrer, at hvert enkelt søgeord anvendes på den mest passende måde i din digitale strategi.
Jeg anvender følgende fire kategorier:
-
- Brandsøgninger – fx ”Kildemoes” eller ”Trek”
- Informationssøgninger – fx ”bedste cykel til bykørsel”
- Produktsøgninger – fx racercykel eller elcykel
- Geografiske søgninger – fx cykelhandler odense
Hvor brandsøgninger egner sig godt til tekster, der eksempelvis går i dybden med forskellige brands, du har på shoppen, egner produktsøgninger til godt til kategori- og produkttekster. Informationssøgninger er oplagte af dække i blogartikler eller lignende – fx som denne artikel – og geografiske søgninger egner sig godt til markedsføre lokale tiltag eller serviceydelser i specifikke områder.
Med søgeordene organiseret i de korrekte kategorier kan du gå et skridt videre ved at prioritere dem på ny. Nu hvor du har fået et bedre overblik over, hvordan søgeordene kan integreres, har de måske fået en ny prioritering hos dig.
For at gøre det mere overskueligt inddeler jeg typisk søgeordene i følgende grupper:
-
- Primære
- Sekundære
- Tertiære
Prioriteringslisten gør det let at få et overblik over, hvor du skal starte og slutte dit arbejde med søgeordene.
Implementering
Implementeringsfasen er her, hvor du sender dine søgeord ud at leve på din hjemmeside. Alt efter hvad du har afdækket i din søgeordsanalyse, kan der ligge et stort arbejde foran dig. Måske skal du puste nyt liv i dine Ads eller give dine landingssider en kærlig SEO-hånd ved at optimere dem mod dine søgeord. Det kan også være, at kategori- og produkttekster skal genskrives, eller at du skal i gang med at lægge en content plan, der kan dække det gap, du har opdaget gennem din søgeordsanalyse.
Uanset hvad skal du huske, at brugen af de rette søgeord er det, der leder dine kunder hen til netop din dør – eller hjemmeside, velsagtens. Prioriterer du din indsats rigtigt, vil du mærke gevinsten i form af øget trafik og en god brugeroplevelse.
Men (og det er et vigtigt men) – husk, at hverken søgeordsanalysen eller SEO i det hele taget er en engangsfornøjelse. Nye trends dukker op, mens andre går i glemmebogen, og det er derfor vigtigt, at du opdaterer din søgeordsstrategi regelmæssigt, fx en gang om året. På den måde sikrer du, at dit indhold altid er relevant for dine besøgende.
FAQ
Hvad er en søgeordsanalyse?
En søgeordsanalyse er en proces, hvor du identificerer og analyserer de søgeord, potentielle kunder bruger, når de leder efter information, produkter eller services online. Analyse giver dig indsigt i, hvad dine kunder søger efter, og hvordan du kan optimere din hjemmeside for at møde deres behov.
Formålet med en søgeordsanalyse er at finde søgeord, der kan drive relevant trafik til din hjemmeside, hvilket i sidste ende kan øge konverteringer og forbedre din placering i søgeresultaterne.
Hvordan laver man en søgeordsanalyse?
At lave en søgeordsanalyse involverer flere trin. Først og fremmest skal du identificere dit udgangspunkt, fx produkter eller tjenester, du vil fokusere på. Derefter bruger du SEO-værktøjer som Ahrefs, Google Keyword Planner eller Eye10.io (ja, eller andre værktøjer såmænd) til at finde relevante søgeord.
Værktøjerne hjælper dig med at kortlægge og forstå, hvilke søgeord der har høj søgevolumen, men også hvordan konkurrencen er på de forskellige søgeord. Når du har samlet en liste over potentielle søgeord, kan du segmentere dem efter relevans og formål, før du implementerer dem på din hjemmeside, fx i indhold, title tags og metabeskrivelser.
Hvorfor laver man en søgeordsanalyse?
En søgeordsanalyse er relevant, fordi den giver dig indsigt i dine potentielle kunders søgeadfærd. Ved at forstå hvilke søgeord der bruges, kan du målrette dit indhold og dine markedsføringskampagner mere præcist, hvilket fører til øget synlighed i søgemaskinerne, flere besøgende på din hjemmeside og potentielt flere konverteringer.
Uden en søgeordsanalyse risikerer du at bruge tid og ressourcer på søgeord, som enten er for konkurrenceprægede eller ikke relevante for din målgruppe.
Hvad koster en søgeordsanalyse?
Prisen for en søgeordsanalyse varierer afhængigt af omfanget og kompleksiteten.
Hvis du selv laver analysen ved hjælp af værktøjer som Ahrefs, Google Keyword Planner eller Eye10.io kan du regne med omkostninger for abonnementer på værktøjerne. De kan være gratis (Google Keyword Planner) eller koste flere hundrede kroner om måneden for de mere avancerede værktøjer.
Hvis du vælger at få en professionel til at udføre analysen, vil prisen afhænge af analysens dybde og den tid, det kræver – typisk kan dette koste fra et par tusinde kroner og opefter.
Hvilke værktøjer bruges til søgeordsanalyse?
De mest almindelige værktøjer til søgeordsanalyse er:
-
- Ahrefs: Et omfattende SEO-værktøj, der hjælper dig med at finde søgeord, analysere konkurrenter og forstå backlinks.
- Google Keyword Planner: Gratis værktøj fra Google, der giver forslag til søgeord og estimerede søgevolumener.
- Eye10.io: Et nyere SEO-værktøj, der er kendt for sin konkurrentanalyse og brugervenlighed.
- Storybase.com: Et betalt værktøj, der hjælper med at finde longtail søgeord og skabe indhold, der besvarer specifikke brugerbehov.
- Morningscore: Et prisvenligt værktøj, der bygger på gamification, og som er yderst brugervenligt.
At vælge det rigtige værktøj afhænger af dit behov, budget og hvor dybdegående din analyse skal være. Nogle værktøjer tilbyder gratis prøveperioder, så du kan afprøve dem, inden du forpligter dig.